Grens van Nederland en Duitsland met de auto

Grens van Nederland en Duitsland met de auto

by Tolvignetten.nl juni 12, 2020
Weg Duitsland

Wat gebeurt er nu als ik naar Duitsland ga met de auto? Wat mag ik nu wel en wat mag ik nu niet?

Sinds de Corona uitbraak is er veel onduidelijkheid over wat er nu allemaal wel en niet mag in de grensgebieden. Mag ik als Nederlander wel de grens over met de auto of mag dat nu weer niet? Omdat de overheden van Nederland en Duitsland verschillen in aanpak van de Corona crisis hebben wij voor u uitgezocht wat nu de specifieke regels en voorwaarden zijn die gelden voor de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

Mag ik met de auto naar Duitsland reizen?

De Duitse overheid heeft uiteraard maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de verspreiding van het COVID-19 virus zoveel mogelijk wordt beperkt. Door heel Duitsland zijn er verschillende maatregelen getroffen maar deze kunnen per deelstaat ook weer verschillen. Met de auto in en door Duitsland reizen is op dit moment mogelijk. De grenzen tussen Nederland en Duitsland zijn geopend. Niet-noodzakelijke reizen worden echter wel afgeraden. Per 15 juni zal daar verandering in komen en zullen de regels ( tijdelijk) worden versoepelt, zolang er geen stijging is te zien in het aantal besmettingen. Reizen van Duitsland naar Nederland is mogelijk zonder enige vorm van beperkingen. 

Als ik naar Duitsland ga, moet ik bij terugkomst in quarantaine? 

Sinds afgelopen maart gelden er regels inzake de beperking van het Corona virus. Elke reiziger die een dag buiten Duitsland verbleef diende bij terugkomst in een verplichte twee weken quarantaine te gaan. Op dit moment hoeven Nederlanders die in Duitsland zijn geweest niet in quarantaine bij terugkomst. U kunt dus gewoon met de auto naar Duitsland toe. U kan op blogpagina over tol in Duitsland lezen welke artikelen u ten alle tijden bij u dient te hebben als u met de auto naar Duitsland reist. 

Mag ik tanken, een leuk restaurant bezoeken of shoppen in Duitsland? 

Als u met de auto naar Duitsland gaat dan kunt u net zoals in Nederland weer genieten van een lekker restaurant of café met Duitse gerechten. Naast de restaurants zijn in Duitsland ook de sportscholen weer geopend. In Nederland kan men dit pas verwachten als wij aanbeland zijn in de maand juli. 

Kan ik alvast mijn vakantie boeken naar Duitsland? 

Duitsland hanteert in het hele land een afstand van 1,5 meter tussen elkaar. Het dragen van een mondkapje in winkels en openbaar vervoer is verplicht. Houdt er rekening mee dat het beleid nog steeds is dat niet noodzakelijke reizen worden afgeraden en dat hotelovernachtingen zelfs verboden zijn in enkele deelstaten. Er zijn wel positieve geluiden dat wij weer op vakantie kunnen in de nabij gelegen gebieden, zoals Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Hier zijn campings en vakantiecentra (vakantieparken) grotendeels wel weer open vanaf 15 juni. Grote evenementen zijn tot 31 augustus verboden. 
Wij raden aan om het reisadvies van de overheid goed in de gaten te houden, het reisadvies veranderd geregeld en het kan maar zo zijn dat u vanaf de zomer van 2020 weer volledig vrij door Duitsland mag gaan reizen.

(Corona) Controles aan de grens: Word ik gecontroleerd?

Er wordt door de Duitse politie extra gecontroleerd aan de grens. Dit geldt voor beide richtingen. De Nederlandse en Duitse marechaussee controleren in een straal van 25 kilometer rondom de grensovergangen vaker op verkeer dat met de auto Duitsland betreed. Het kan dus gebeuren dat u wordt teruggestuurd als de politie of marechaussee vindt dat het niet verantwoordelijk is om u met de auto verder Duitsland in te laten rijden.

Werken in Duitsland? Kan ik gewoon naar mijn werk?

Er zijn enkele uitzonderingen voor mensen die in Nederland wonen maar in Duitsland werken. Onderstaande informatie geldt dus enkel voor mensen die werkzaam zijn in het grensgebied:

  • U dient zich te houden aan de opgelegde reglementen rondom afstand en hygiene;
  • Probeer zoveel mogelijk vanuit huis te werken, enkel noodzakelijke reizen zijn mogelijk;
  • Let op: de opgelegde regels kunnen tussen Nederland en Duitse overheden verschillen!

Waar moet ik op letten als ik met de auto naar Duitsland ga?

Indien u met de auto naar Duitsland gaat en voldoet aan alle regelgeving omtrent Corona dan zijn er ook een aantal dingen waar u op moet letten als u een stad gaat bezoeken. Als u van plan bent om een leuk dagje naar Oberhausen te gaan (of welke stad dan ook) dan dient u inzet bezit te zijn van een Milieusticker voor Duitsland. Dit vignet is verplicht om op uw ruit te plakken, zodat u geen boete ontvangt als u de stad inrijdt. De zogeheten milieuzones worden door de gemeente of overheid aangegeven met borden met daarop een groene stip. Dit houdt in dat u hier met de auto alleen mag rijden als u over een groene milieusticker of zoals de Duitsers het noemen een “Umweltplakette” beschikt.

Social Shares