Tol in Duitsland – Heb ik een vignet nodig?

Tol in Duitsland – Heb ik een vignet nodig?

by Tolvignetten.nl april 02, 2019
weg Duitsland

Automobilisten die de Duitse snelweg of Autobahn opgaan, zullen vanaf oktober 2020 tol in Duitsland moeten gaan betalen. Na een aantal jaren een discussiepunt te zijn geweest, is sinds afgelopen december de kogel door de kerk. Maar wat houdt deze verandering nu precies in?

Milieusticker Duitsland

Sinds 2008 is het voor bestuurders van een gemotoriseerde voertuigen verplicht om over een milieusticker voor Duitsland te beschikken. Deze is verplicht wanneer zij een milieuzone betreden in Duitsland. Zo’n Umweltzone wordt aangeduid met een verkeersbord op de snelweg. Met deze regeling wil de Duitse overheid de luchtkwaliteit in de verschillende zones te verbeteren.

Milieusticker Duitsland bestellen

Het aanvragen van een milieusticker voor een autoreis naar Duitsland kan eenvoudig door het plaatsen van een online bestelling. Om een milieuzone te kunnen betreden, dienen bestuurders te beschikken over een groene sticker. Deze sticker dient op de voorruit van het voertuig te worden geplakt. De milieusticker is onbeperkt geldig. Voor voertuigen die niet aan de uitlaatgasnorm voldoen, wordt een gele of rode sticker uitgegeven. Deze voertuigen kunnen daarmee niet de Umweltzone betreden. 

Tol Duitsland

Naast dit vignet, geldt er vanaf 2020 voor de reizigers naar Duitsland een nieuwe verplichting. Ondanks bezwaren van Oostenrijk en Nederland, wordt in de tweede helft van volgend jaar de PKW Maut ingevoerd. Gebruikers van de Duitse infrastructuur gaan hiermee tol betalen. Deze tol geldt voor bezoekers aan ons buurland alleen op snelwegen in Duitsland. Onze oosterburen gaan naast de tol op snelwegen, ook op rijkswegen een bedrag betalen. De regeling voor bezoekers van Duitsland zal gaan gelden voor bestuurders van voertuigen onder de 3,5 ton.

Tolvignet Duitsland

Met deze nieuwe regeling dienen zakenreizigers en vakantiegangers, rekening te houden met extra kosten voor hun reis naar Duitsland. Het plan is om de tol te heven via een tolvignet. De hoogte van de kosten van een vignet zijn afhankelijk van het brandstofsoort, de motorinhoud en het bouwjaar van het voertuig. Het tolvignet kan worden aangevraagd voor verschillende reisperiodes. Net als in Oostenrijk, wil de Duitse overheid het voor reizigers mogelijk maken om een vignet aan te vragen voor 10 dagen, 2 maanden of een heel jaar. De geschatte kosten voor een vignet gaan maximaal €130 bedragen.

Tol controle

Hoe werkt zo’n tolvignet nu eigenlijk? Het vignet zal in de vorm van een digitaal vignet voor Duitsland ingevoerd worden. Daarmee wordt het vignet gekoppeld aan het opgegeven voertuig. Zo kan er gecontroleerd worden of de automobilist een tolvignet heeft aangevraagd. 

Andere veiligheidsproducten

In de meeste Europese landen is het verplicht om auto’s te voorzien van een aantal veiligheidsproducten. Zo is het veelal verplicht om naast een milieusticker of vignet, een verbanddoos en gevarendriehoek te hebben. Ook een veiligheidsvestje voor iedere passagier is verplicht in een aantal landen in Europa. Let op: in ieder land in Europa kunnen andere verplichtingen van kracht zijn. Van belang is om voorafgaand aan de reis te controleren of u goed voorbereid op reis gaat.

Social Shares