Werken in Duitsland – The in’s & outs

Werken in Duitsland – The in’s & outs

by Tolvignetten.nl juni 18, 2020
Auto Duitsland stad

Tegenwoordig trekken we niet alleen meer voor vakanties naar het buitenland. Ook voor werk kijken steeds meer Nederlanders over de grens, en zo gek is dit niet! Met behulp van het verdrag van Schengen is de mobiliteit toegenomen. Er zijn steeds minder grenscontroles en iedereen kan vrijwel probleemloos de grens oversteken. Daarnaast liggen er verschillende soorten banen in Duitsland voor het oprapen. Je kan er voor vakantiewerk, als vrijwilliger of voor een langere tijd terecht. Kortom, er is een eindeloos aanbod! Wel is het goed om na te gaan, welke belangrijke verschillen er zijn tussen werken in Duitsland en Nederland. Je zult ongetwijfeld met andere regels te maken krijgen. In dit geval is het een aanrader om hier ruim van te voren naar te kijken! 

Werken in Duitsland – een ervaring an sich!

Het werken in Duitsland in niet met Nederland te vergelijken. In Duitsland is er sprake van een compleet andere taal en cultuur. Duitsers hechten veel waarde aan hoffelijkheid en dit zal je snel genoeg opmerken. Overal volgt een begroeting en ook bij het schrijven van e-mails zul je eerst iemand moeten bedanken voor zijn of haar e-mailtje voordat je tot je punt kunt komen. Ergens is dit een mooi gebaar, maar als je als directe Nederlander hier niet aan gewend bent is dit een hele omschakeling. Toch heeft deze manier van communiceren ontzettend veel charme.

Het werken in Duitsland biedt Nederlanders de mogelijkheid om op een intensieve manier met een nieuwe cultuur vertrouwd te raken. Je wordt letterlijk in de Duitse cultuur ondergedompeld, wat een hele ervaring is. Niet alleen zul je ongetwijfeld de kans krijgen om je Duits bij te schaven, maar ook krijg je de kans om nieuwe contacten op te doen. En wie weet blijf je wel in Duitsland hangen. Ten slotte worden je in Duitsland qua carrièreperspectief ontzettend veel kansen geboden!

De voordelen van werken in Duitsland

Er zijn verschillende voordelen aan het werken in Duitsland. Zo zijn er bijvoorbeeld meer banen in Duitsland beschikbaar, aangezien er niet genoeg mensen om deze vacatures te vullen. Daarnaast wordt er over het algemeen met langere arbeidscontracten gewerkt. Dit geeft een hoop meer zekerheid en stabiliteit. Wat voor velen een enorme geruststelling is. 

Contracten worden meestal opgesteld naar hand van de hoeveelheid uren die beschikbaar zijn. Dit wil zeggen dat voor de meeste vacatures geen “gewenste” leeftijd van toepassing is, waardoor er ook veelal minder sprake van leeftijdsdiscriminatie ten opzichte van in Nederland is. Ook mensen ouder dan 21 jaar maken dus gewoon een kans op een toffe baan. Maar waar dien je nu bij het solliciteren naar een nieuwe baan zoal aan te denken?

Solliciteren – Sprechen Sie Deutsch?

Bij het solliciteren is het handig om te kijken, bij wat voor soort bedrijf je solliciteert. Solliciteer je bij een Duits of Nederlands bedrijf? In dit geval zul je ook moeten nadenken, in welke taal je gaat solliciteren en in welke taal je je CV opstelt. Voor de meeste vacatures op deze website kan er gewoon in het Nederlands gesolliciteerd worden. Vaak ook, omdat veelal Nederlandse bedrijven via deze website werven.

Toch is dit voor vele Duitse bedrijven een ander verhaal. Over het algemeen hechten Duitsers er veel waarde aan als je een sollicitatie in het Duits verstuurd. Dit is niet alleen netjes maar geeft ook meteen een indicatie wat betreft je niveau qua Duits. Afhankelijk van de functie kan dit dan ook een hele belangrijke zijn. Mocht je hier nou moeite mee hebben dan is het zeker een aanrader om via naar een handige tool te zoeken of een een Duits CV (ook wel Lebenslauf genoemd) als voorbeeld te nemen. Denk er altijd aan om je CV van een actuele foto te voorzien. Daarnaast wordt alle (extra) informatie gewaardeerd. Niet alle werkgevers zijn met alle Nederlandse opleidingen of het Nederlandse scholingssysteem bekend. Het is dan ook slim om kopiëen van eventuele diploma’s, certificaten en getuigschriften van werkgevers en dergelijke bij te voegen en hier extra informatie over te verstrekken. Dit maakt zeker een goede indruk en schept tegelijkertijd meer duidelijkheid. Daarnaast is het een tip wanneer je net ben afgestudeerd om je afstudeerscriptie mee te sturen. Maar wat staat je nou in Duitsland te wachten?

Pendelen met de auto of niet? Waar dien je op te letten? 

Mocht je eenmaal een toffe baan in Duitsland gevonden hebben of nog zoekende bent, het is belangrijk om erover na te denken of je gaat pendelen of een (permanente) woonruimte in Duitsland gaat zoeken. In beide gevallen dien je wel op de hoogte zijn van de verkeersregels in Duitsland te zijn. Mocht je met een auto je door Duitsland willen bewegen dan die je erop te letten, dat Duitsland andere verkeersregels hanteert en men verplicht is om over een milieusticker te beschikken.

De Milieusticker

In het geval je een eigen auto meeneemt dien je erop te letten dat je in Duitsland een milieusticker voortijdig dient aan te vragen. Deze is een vereiste binnen de verschillende Duitse milieuzones die vrijwel allemaal in de grote steden gelegen zijn. Vaak zijn dit nou net de plekken waar jij als werknemer moet zijn! Het is dan ook verstandig om je hierop voor te bereiden.

Een milieusticker is ingevoerd, om de uitstoot van uitlaatgassen binnen de grotere steden te verminderen. Dit wil zeggen dat aan de hand van de milieusticker kan worden aangegeven in hoeverre een auto schadelijk voor het milieu is. Deze sticker is er dan ook in verschillende kleuren. Groene milieustickers geven aan dat een auto zeer milieuvriendelijk is. De uitstoot van Co2 is hierbij laag. Dit, in tegenstelling tot milieustickers die geel of rood zijn. Hierbij gelden dan ook strengere regels. Voertuigen die over een rode of gele milieusticker zijn uitgerust, mogen lang niet alle milieuzones binnenrijden. Het is dan ook belangrijk, om hier goed op te letten. Bij overtreding zou dit je ten slotte duur komen te staan. Dit is ontzettend zonde, zeker omdat je juist naar Duitsland komt om geld te verdienen (en niet om geld uit te geven). 

Vraag deze milieusticker dan ook voortijdig aan! Het aanvragen van een Duitse milieusticker kan je makkelijk online doen en duurt slechts enkele minuten. De sticker ontvang je in je brievenbus. Het enige wat je dient te doen, is deze zelf plakken!

Veilig de weg op

Niet enkel een milieusticker is van belang. Er zijn daarnaast ook enkele objecten, die je verplicht in je auto dient te hebben. Zo dien je gedurende de winter over winterkettingen en winterbanden te beschikken. Daarnaast wordt het dringend aangeraden om een veiligheidsdriehoek, een verbanddoos en veiligheidsvestjes aan te schaffen. Voor de rest is het een aanrader om een reservelampenset mee te nemen. Zeker wanneer je ook nog door andere landen zult rijden, zullen deze extra accessoires ongetwijfeld nog van pas komen. 

Deze producten kun je makkelijk en snel online bestellen. Dit duurt slechts enkele minuten en daarmee kun je met een gerust hart de weg op!

Social Shares