Wintersport met de auto: wat moet je meenemen?

Wintersport met de auto: wat moet je meenemen?

by Tolvignetten.nl november 26, 2019
Winterbanden wintersport 2019

Het wintersportseizoen van 2019-2020 staat weer voor de deur. Jaarlijks reizen duizenden Nederlanders en Belgen weer af naar één van de wintersportgebieden in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië, Italië of Duitsland. De afgelopen jaren koos ongeveer 80% van deze reizigers om met de auto op wintersport te gaan. Ben je van plan om binnenkort met de auto naar één van de ski- of snowboardgebieden te reizen? Zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de geldende verplichte eisen voor jouw auto voor ieder land!

Winterbanden wintersport 2019

Digitaal vignet Oostenrijk

Oostenrijk blijft veruit de meest populaire wintersportbestemming. Niet alleen skiërs en snowboarders kunnen terecht in Oostenrijk, ook hikers en wandelaars kunnen hun hart ophalen in de Oostenrijkse bergen. Kies je ervoor om met de auto af te reizen naar bijvoorbeeld Tirol of Gerlos? Zorg er dan voor dat je over een vignet voor Oostenrijk beschikt. Dit vignet is volledig online verkrijgbaar, zodat je geen sticker meer op je voorruit hoeft te plakken. Ook de verplichte veiligheidsproducten en winterbanden mogen niet vergeten worden. Winterbanden zijn tussen 1 november en 15 april verplicht bij winterse omstandigheden in Oostenrijk!

Wintersport auto Frankrijk

Ook de steden Val Thorens en Courchevel in het gebied Les Trois Vallées in Frankrijk zijn populaire vakantiebestemmingen voor de winter. Reis je met de auto vanuit Nederland of België naar dit gebied en kom je bijvoorbeeld door Lyon of Dijon? Dan dien je te beschikken over een milieusticker voor Frankrijk. Deze sticker is onbeperkt geldig en kan je dus vaker voor een vakantie of rondreis door Frankrijk gebruiken. Vergeet niet ook om een veiligheidshesje, gevarendriehoek en alcoholtester mee te nemen in de achterbak van je auto. Winterbanden zijn in Frankrijk niet verplicht, wel zijn deze aan te raden.

Zwitserland

Waar je in Frankrijk over een milieusticker dient te beschikken, dien je in Zwitserland een plakvignet te kopen. Beide dien je, in tegenstelling tot Oostenrijk vignet, zichtbaar achter je voorruit te plakken. Met een Zwitserland vignet in je auto, kan je een jaar lang zonder zorgen naar bijvoorbeeld Leysin en Matterhorn in Zwitserland reizen. Het vignet achter je voorruit, is alleen verplicht wanneer je gebruik maakt van de snelweg (Autobahn) in Zwitserland. Zorg ervoor dat je in geval van nood, een gevarendriehoek bij je hebt. Speciale banden voor de winterperiode zijn niet verplicht, maar kunnen van pas komen in de bergen en bij grote hoeveelheden sneeuw en ijs.

Tsjechië

Ga je met de auto op wintersport naar Tsjechië? Hier is, net als in Zwitserland, een plakvignet in het leven geroepen. Dit vignet kan je kopen voor een periode van 10 dagen of een maand, afhankelijk van jouw reisduur. Bij winterse omstandigheden zijn een sneeuwketting en winterbanden daarnaast een verplichting in Tsjechië. Je standaarduitrusting met een gevarendriehoek en verbanddoos dien je ook mee te nemen voor jouw autoreis naar bijvoorbeeld Lipno of Keilberg. De overheid in Tsjechië geeft door middel van een blauw bord aan, wanneer speciale winterbanden verplicht zijn.

Italië

Italië kent geen vignetplicht voor bestuurders van auto’s of andere gemotoriseerde voertuigen. Er zijn echter wel tolwegen in Italië, waar je contant of per creditcard kunt betalen. Net als in Tsjechië zijn een driehoek in geval van nood en een First Aid doos verplicht. Winterbanden zijn in de wintermaanden verplicht op bepaalde wegen. Dit wordt aangegeven door middel van een blauw of groen verkeersbord.

Duitsland 2019-2020

Veel reizigers houden uitsluitend rekening met de geldende regels in het land waarin hun eindbestemming ligt. Reizigers met eindbestemming Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland dienen tevens rekening te houden met de vereisten voor Duitsland. Wanneer je met je auto door één van de grote steden rijdt en afwijkt van de snelweg, dien je te beschikken over een milieusticker voor Duitsland. Ook deze sticker is onbeperkt geldig, zodat je niet iedere keer een nieuwe sticker aan hoeft te schaffen wanneer je Duitsland binnenrijdt. Winterse omstandigheden, zoals ijzel of sneeuw, in Duitsland maken het verplicht dat je auto voorzien moet zijn van winterbanden of all-season banden. Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer je een blauw-wit bord ziet staan langs de weg.

Let er goed op dat je aan de verplichtingen voor ieder land voldoet. Elk land in Europa heeft zo haar eigen regels en wetgeving. PAS OP: In sommige landen kan een boete voor het ontbreken van een vignet of winterbanden oplopen tot enkele honderden euro’s!

Social Shares

Related Articles