Tsjechië

Gaat u met de auto de weg op in Tsjechië? Dan heeft u voor het gebruik van de snelwegen en een aantal autowegen een tolvignet nodig. Dit geldt alleen wanneer u gaat reizen met een auto met een maximaal gewicht van 3500 kg. Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen met een hoger gewicht, betalen via een elektronisch systeem tol.

Vignet tsjechië

Op snel- en autowegen dienen bestuurders van gemotoriseerde voertuigen een vignet voor Tsjechië aan te schaffen. Hierbij kunt u een vignet voor 10 dagen en een maandvignet aan te schaffen.

Wegenkaart Tsjechië

Gevarendriehoek

Naast het tolvignet is het essentieel om over een gevarendriehoek in de auto te beschikken. Voor elk Europees land is dit verplicht. Bij een ongeval binnen de bebouwde kom of bij pech met uw auto is het verplicht de gevarendriehoek, minstens 30 meter, achter uw auto te plaatsen. Als u langs de snelweg staat is het in veel gevallen te gevaarlijk om een gevarendriehoek te plaatsen. Zet in dit geval uw alarmlichten aan en ga zo snel mogelijk achter de vangrail staan om op hulp te wachten. Het plaatsen van een gevarendriehoek is niet verplicht als dit gevaar oplevert voor de veiligheid van u en uw medepassagiers.

Veiligheidsvestje

In heel Europa, m.u.v. Zwitserland, is het verplicht om een veiligheidshesje in de auto mee te hebben. De bestuurder is verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval, binnen en buiten de bebouwde kom. Wij adviseren voor alle inzittende een veiligheidshesje mee te nemen op reis.

Verbanddoos

Met een verbanddoos in uw auto bent u altijd voorbereid om EHBO te verlenen. Voor veel Europese landen, waaronder Tsjechië, Bulgarije, België, Duitsland, Oostenrijk en Roemenië is het dan ook verplicht om een verbanddoos mee te hebben.

Op doorreis?

Is Tsjechië niet het enige land dat u aandoet gedurende uw reis? Vergeet dan niet dat voor ieder land andere verplichtingen kunnen gelden. Rijdt u bijvoorbeeld via Duitsland, dan is het ook verplicht om een milieusticker voor Duitsland aan te schaffen.