FAQ Duitsland

Wat is een milieusticker?

Een milieusticker is een bewijs dat uw voertuig voldoet aan bepaalde emissienormen. De sticker is verplicht in milieuzones die sinds 2008 in een groot aantal Duitse plaatsen zijn ingevoerd.  

Wat is een umweltzone?

Een umweltzone, ook wel milieuzone in het Nederlands, is een gebied in Duitsland waar de overheid probeert de kwaliteit van de lucht te verbeteren. Een gebied die in aanmerking komt zijn te herkennen aan de verkeersborden met ‘Umweltzone’ erop.

Wanneer heb ik een milieusticker nodig?

Als u met de auto naar Duitsland reist houdt er dan rekening mee dat in sommige gebieden van Duitsland een milieuzone geldt. Als u een milieuzone inrijdt bent u verplicht over een milieusticker op uw auto, die voor de bewuste milieuzone is toegestaan, te beschikken.

Zijn er nog uitzonderingen?

De snelwegen in Duitsland zijn uitgesloten van de verplichting, ook als de snelweg door een milieuzone loopt. Daarnaast hoeft u als u buiten de milieuzones blijft geen milieusticker aan te schaffen. Een aantal voertuigen hebben sowieso geen milieusticker nodig:

Motoren, scooters, snorfietsen, bromfietsen en andere driewielige voertuigen.
Invalide voertuigen met een Europesche gehandicapten parkeerkaart
Landbouwmachines
Werkverkeer
Hulpdiensten
Mobiele apparaten en machines
Als uw voertuig in de EU is geregistreerd met een kenteken van minstens 30 jaar oud en voorzien is van een zogeheten H kenteken of een rode 07 kenteken
Een in Nederland geregistreerde auto met een blauw kentekenplaat met een datum eerste toelating vóór 01-01-1978.

Wat voor kleur sticker krijg ik?

Afhankelijk van uw auto krijgt u een groene of gele sticker. Rode stickers worden nergens toegelaten in milieuzones van Duitsland, deze zullen wij daarom ook niet leveren. De sticker bepaald welke milieuzone u wel of niet in mag rijden. 
Wij lezen de informatie van uw auto uit en bepalen aan de hand daarvan op welke sticker u recht heeft. Globaal kunt u uitgaan van het volgende:
Groene sticker:
Benzine-auto’s: Toegelaten vanaf 01-01-1993
Dieselauto’s: Toegelaten vanaf 01-01-2006
Gele sticker: 
Dieselauto’s: Toegelaten vanaf 01-01-2001 t/m 31-12-2005
Een gele sticker is alleen nog maar te gebruiken in Neu-Ulm. In alle overige milieuzones heeft u een groene sticker nodig.

Hoe lang voor vertrek vraag ik mijn milieusticker voor Duitsland aan?

Vraag uw milieusticker voor Duitsland op tijd aan! De sticker wordt binnen één werkdag gedrukt en op de post gedaan. Het kan daarna 2 werkdagen duren tot uw sticker binnen is. Voor de levering zijn wij afhankelijk van PostNL. Voor levering naar België dient u uit te gaan van 3 werkdagen. Op zondag en maandag wordt er geen post geleverd. 

Hoe ontvang ik de milieusticker?

De milieusticker voor Duitsland ontvangt u per post op het door u opgegeven adres.

Hoelang is de sticker geldig?

De milieusticker voor Duitsland is onbeperkt geldig, zolang u met hetzelfde kenteken rijdt. Bij een breuk van de voorruit of een wijziging van auto dient u een nieuwe sticker aan te schaffen.

Is de milieusticker in heel Duitsland geldig?

Ja de groene milieusticker is in heel Duitsland geldig voor het betreden van een milieuzone. De gele milieusticker is alleen geldig in het plaatsje Neu-Ulm. 

Kan ik de boeking van een milieusticker annuleren?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Als de milieusticker op uw kenteken gedrukt en verstuurd is kunnen hier geen wijzigingen meer in aangebracht worden.

Kan ik een milieusticker meerdere keren gebruiken?

Nee, u kunt uw milieusticker maar één keer opplakken. De sticker is onbeperkt geldig en op kenteken geregistreerd.

Moet ik een nieuwe milieusticker aanschaffen als mijn voorruit moet worden vervangen?

Ja, u dient een nieuwe milieusticker aan te schaffen. Een sticker kan niet tweemaal worden opgeplakt. 

Wat gebeurd er als ik in een milieuzone kom zonder sticker?

Als uw voertuig geen milieusticker, een verkeerde milieusticker of een verkeerd opgeplakte milieusticker heeft kunt u een boete krijgen. Zonder sticker riskeert u een boete van 80 euro. 

Komen er nog meer milieuzones bij?

Er komen nog steeds milieuzones bij. Tevens worden de gebieden die nu al zijn ingericht als milieuzone, strenger met het toelaten van auto’s met een lage emissieklasse (hoge uitstoot van fijnstof). Vanaf 2019 of 2020 wilt Duitsland met het tolsysteem gaan werken. Echter is het nu nog niet zover.

Welke producten heb ik nog meer nodig voor mijn autovakantie naar Duitsland?

Als u op de homepage uw vertrek en aankomstland invult ziet u overzichtelijk welke producten verplicht zijn voor uw reis. 

Wat zijn de kosten voor een Duitse milieusticker?

De kosten voor een Duitse milieusticker zijn 12,50 EUR per stuk, inclusief verzendkosten.