FAQ Frankrijk

Wat is een milieusticker?

Een milieusticker is een bewijs dat uw voertuig voldoet aan bepaalde emissienormen. De sticker is verplicht voor het betreden van de milieuzones van Frankrijk. 

Welke milieusticker krijgt mijn voertuig?

Afhankelijk van de leeftijd en brandstofsoort van uw voertuig ontvangt u een bepaalde kleur milieusticker. De stickers worden onderverdeeld in 6 categorieën. De schoonste voertuigen ontvangen een groene sticker, de meest vervuilende een grijze of geen sticker. Let op! U kunt niet met elke sticker alle milieuzones van Frankrijk in, deze regels verschillen per stad. Bekijk hier de regels per stad.

Wanneer heb ik een milieusticker voor Frankrijk nodig?

Als u met uw voertuig door een milieuzone van Frankrijk rijdt, heeft u een Franse milieusticker nodig. Welke kleur sticker u nodig heeft is afhankelijk van de milieuzone waar u in rijdt.

Wanneer is er sprake van dat ik GEEN milieusticker voor Frankrijk nodig heb?

Blijft u buiten de Franse milieuzones dan heeft u geen milieusticker nodig. Ook hebben sommige voertuigen geen milieusticker nodig. Denk hierbij aan voertuigen van staatsbedrijven en publieke diensten als politie, brandweer en ziekenwagens. Ook landbouw of constructie voertuigen hebben geen milieusticker nodig.

Ik beschik over een Gehandicapten parkeerkaart, heb ik dan een milieusticker nodig?

Wanneer u beschikt over een (Europese) Gehandicapten parkeerkaart is een milieusticker voor Frankrijk alsnog verplicht. U kunt wel met alle kleuren stickers op alle tijdstippen de Franse milieuzones in. Zowel de parkeerkaart als de sticker dienen duidelijk zichtbaar te zijn.

Hoe ontvang ik de milieusticker?

Als u de Franse milieusticker via onze website besteld, ontvangt u de sticker per post op het door u opgegeven adres. De levering kan 2-4 weken in beslag nemen. Voor u de sticker heeft ontvangen kunt u met de factuur reizen, deze krijgt u binnen 1-3 werkdagen na het indienen van uw aanvraag per mail toegezonden.

Kan ik de milieusticker ook in Frankrijk (aan de grens) kopen?

Nee, de sticker is alleen online aan te vragen.

Hoe lang is een milieusticker voor Frankrijk geldig?

Uw milieusticker voor Frankrijk is onbeperkt geldig in combinatie met uw kenteken. Veranderd u van auto of kenteken, dan dient u opnieuw een milieusticker aan te vragen. Ook bij het vervangen van uw voorruit dient u een nieuwe sticker aan te schaffen. 

Moet ik een nieuwe milieusticker aanschaffen als mijn voorruit moet worden vervangen?

Ja, u dient een nieuwe milieusticker aan te schaffen. Een sticker kan niet tweemaal worden opgeplakt. 

Kan ik een milieusticker meerdere keren gebruiken?

Nee, u kunt uw milieusticker maar één keer opplakken. De sticker is onbeperkt geldig en op kenteken geregistreerd.

Kan ik de milieusticker in heel Frankrijk gebruiken?

Ja, de Franse milieusticker kunt u in alle Franse milieuzones gebruiken. Echter is het wel afhankelijk van de kleur sticker dat uw voertuig heeft, welke milieuzones u in mag. Daarnaast worden in de dagen met veel luchtvervuiling de meest vervuilende voertuigen geweigerd. Met een milieusticker heeft u dus niet automatisch op alle dagen toegang tot de milieuzones.

Kan ik de Franse milieusticker ook in andere landen gebruiken?

Nee, u kunt uw Franse milieusticker niet in andere landen gebruiken. Duitsland werkt ook met milieuzones, maar heeft zijn eigen milieusticker. Informatie over de Duitse milieusticker vind u hier.

Wat gebeurd er als ik in een milieuzone kom zonder sticker?

Als u in de milieuzones van Frankrijk rijdt en geen milieusticker heeft, riskeert u een boete van 68 EUR.

Kan ik de boeking van een milieusticker annuleren?
Section