FAQ Zwitserland

Wat is een Autobahnvignet?

Een vignet is een bewijs dat er voor het voertuig wegenbelasting is betaald.

Wanneer heb ik een Autobahnvignet voor Zwitserland nodig?

U heeft een vignet nodig als u gebruik maakt van de nationale snelwegen (Autobahn) van Zwitserland.

Voor welke voertuigen is een Autobahnvignet in Zwitserland verplicht?

De vignetplicht geldt voor voertuigen met een max toegestaan gewicht tot 3500 kg. Voor voertuigen boven de 3500 kg, waaronder ook zware campers, moet de zogenoemde Schwerverkehrsabgabe betaald worden. U moet u hiervoor melden bij de douanekantoren aan de grensovergangen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de verblijfsduur.

Heb ik voor een aanhanger of caravan die getrokken wordt ook een vignet nodig?

Voor een aanhanger (tot 3500 kg) moet een apart vignet worden aangeschaft. Voor een combinatie van auto en caravan zijn in totaal ook twee vignetten nodig. Een aanhanger achter een motor is vrijgesteld.

Zijn er nog uitzonderingen?

U heeft alleen een vignet voor Zwitserland nodig als u gebruik maakt van de snelwegen. Als u gebruik maakt van een huurauto, zit er meestal al een vignet op. Vraag dit van te voren na! 

Hoelang voor vertrek vraag ik mijn vignet aan?

Vraag uw vignet op tijd aan! Het vignet wordt binnen 1 werkdag op de post gedaan (m.u.v. weekenden en feestdagen). Het kan daarna 2 werkdagen duren tot uw vignet binnen is. Wij zijn afhankelijk van PostNL voor de verzending.

Hoe ontvang ik het vignet?

Het zelfklevend vignet voor Zwitserland ontvangt u per post op het door u opgegeven adres.

Hoe lang is een vignet voor Zwitserland geldig?

Zwitserland hanteert alleen jaarvignetten. Elk jaar geeft de Zwitserse overheid een nieuw vignet uit, met een nieuw jaartal voorzien van nieuwe kleuren. Het vignet van Zwitserland is van 1 december (voorgaand jaar) tot 31 januari (van het jaar daaropvolgend) geldig. In totaal dus 14 maanden.

Kan ik een Autobahnvignet meerdere keren gebruiken?

Een vignet is een jaar geldig en kan maar één keer worden opgeplakt. Elk jaar geeft de Zwitserse overheid een nieuw vignet uit, met een nieuw jaartal voorzien van nieuwe kleuren.

Kan ik de boeking van een vignet annuleren of wijzigen?
Moet ik een nieuw vignet aanschaffen als mijn ruit moet worden vervangen tijdens mijn reis?

Ja, indien de kosten van het vignet niet door uw verzekering worden gedekt, is een vervangend vignet van de Zwitserse douane verkrijgbaar. U dient dan het stuk voorruit met het vignet, de factuur van de vervangen voorruit en een verklaring van uw verzekeringsmaatschappij dat het vignet niet vergoed wordt, te zenden naar:
Direction Generale des Douanes
Section Vehicules et redevances sur le trafiic routier
Monbijoustrasse 40
CH-3003 Berne

Wordt er wel gecontroleerd?

Ja, er wordt zeker gecontroleerd. Boetes zijn hoog dus loop het risico niet! 

Is het vignet ook in alle tunnels van Zwitserland geldig?

Nee, in de Grote-Sint-Bernardtunnel en Munt-la-Scheratunnel dient u naast het vignet nog tol te betalen. Tarieven wisselen regelmatig. 

Welke producten heb ik nog meer nodig voor mijn autovakantie naar Zwitserland?

Als u op de homepage uw vertrek en aankomstplaats invult ziet u overzichtelijk welke producten verplicht zijn voor uw reis naar Zwitserland. 

Zijn mijn gegevens veilig?

Wij maken gebruik van een beveiligde verbinding (https). Uw persoonsgegevens worden alleen gevraagd om de aanvraag van het vignet te doen. De gegevens worden verder op geen enkele manier gebruikt en worden niet doorverkocht aan derden voor commerciële doeleinden.

Betaling

Betalen is mogelijk met iDeal (NL) en MisterCash (BE). Na betaling is uw aanvraag definitief.